23.08.2016

Ciasto cynamonowe z cukinią

Ciasta z dodatkiem warzyw zawsze zaskakują moich gości.
A serwowałam już marchewkowe, ze szpinakiem, z dynią czy z burakami.

Dzisiaj przygotowałam wilgotny, mocno orzechowy i intensywnie pachnący cynamonem placek z dodatkiem... cukinii.

Wyszło naprawdę przepyszne i sycące.
Jednak nie można o nim powiedzieć "zapychacz" - jest delikatne i puszyste.

Zamiast cynamonu świetnie sprawdzi się też przyprawa do piernika.
Polecam!
Ciasto cynamonowe z cukinią
(składniki na tortownicę o średnicy 18 cm)
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 160 g cukru
  • 115 g startej na dużych okach cukinii*
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich**
  • 100 ml oleju (dałam z pestek winogron)
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
* cukinia powinna być wydrążona, nie odsączona, nie trzeba jej obierać jeśli jest młoda i ma cienką skórkę
** mogą być też migdały czy orzechy laskowe

Żółtka, cukier, cukinię, orzechy, olej i miód zmiksować.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. 
Dokładnie zmiksować.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. 
Dodać do masy mączno-orzechowej. Delikatnie wymieszać.
Ciasto jest dosyć rzadkie - tak ma być.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki nie).

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 45-55 min. (do tzw. suchego patyczka)

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

2 komentarze:

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger