To pyszne ciasto zaserwuję w tym roku jako deser świąteczny.
Są tu wszystkie moje ulubione smaki - chrupiące migdały, strzelający mak, skrzypiący kokos, delikatny krem mleczny, soczyste brzoskwinie i mięciutkie biszkopty.
Istna rozpusta smakowa!
Mimo pierwszego wrażenia, że wypiek wymaga poświęcenia wiele czasu, jest to jedno z prostszych ciast!
Warto, a nawet trzeba, przygotować je dzień wcześniej, bo musi poleżeć w lodówce.
Bardzo polecam, to naprawdę wyśmienity deser!
Ciasto z makiem i brzoskwiniami
(składniki na blaszkę 28x18 cm)
Ciasto makowo-kokosowo-migdałowe
- 4 białka
- 60 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 35 g niebieskiego maku (suchego)
- 35 g białego maku (suchego)
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g słupków migdałów
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- do nasączenia: 3 łyżki soku z cytryny + 7 łyżek wody
Białka ubić na sztywno.
Partiami dodawać cukier.
Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru w pianie z białek (najlepiej rozetrzeć między palcami pianę, aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił).
Następnie dodawać po 1 żółtku - po każdym dokładnie zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać łopatką kuchenną.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!!) blaszki.
Pieczenie
Temperatura: 170°C
Czas: 25 min.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z blaszki, odkleić papier, wystudzić i włożyć do blaszki.
Nasączyć wodą z cytryną.
Krem mleczny + dodatki
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 150 ml mleka skondensowanego słodzonego (cała tubka)
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 paczka biszkoptów "lady fingers" (o wadze 200 g)
- 1 szklanka mleka 1,5%-2% (do maczania biszkoptów)
Śmietankę, serek i mleko skondensowane umieścić w misie i ubić na gładki krem.
Pod koniec ubijania wsypać mleko w proszku. Odstawić do lodówki.
Brzoskwinie pokroić w grubsze paski.
Układać na makowo-kokosowo-migdałowym spodzie.
Na brzoskwinie wyłożyć cały krem mleczny.
Na wierzch układać biszkopty maczane w mleku.
Ciasto wstawić do lodówki na min. 4-5h, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz