Możecie z nich przygotować tę puszystą i delikatną babkę jogurtową.
Babka pięknie rośnie, smakuje wybornie do popołudniowej herbatki.
Bardzo lubią ją też dzieci :)
Jogurtowa babka na żółtkach
(składniki na keksówkę 28x12)
- 8 żółtek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 drobno posiekanej brzoskwini
- garstka borówek amerykańskich
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 7-8 min.).
Dodać olej, jogurt i ekstrakt - zmiksować.
Na końcu dodać przesiane mąki i proszek.
Zmiksować na najniższych obrotach.
Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy na babkę posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Na wierzch wyłożyć owoce (opadną na spód).
Pieczenie
Temperatura: 170°C
Czas: 1 h 10 min.
Studzić pierwsze 10 min. w foremce, a następnie na kratce.
najlepsza babka dla nas :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń