27.04.2020

Creme anglaise

Creme anglaise to kremowy sos, którym możecie polewać owocowe sałatki, lody, gofry, racuszki i ciasta.
Krem angielski jest też bazą do... lodów!

Możecie dodać do niego ulubione dodatki (świeże i mrożone owoce, kawałki czekolady czy chałwę) i zamrozić - powstaną przepyszne lody!

krem z żółtek
Creme anglaise
(składniki na ok. 300 ml sosu)
  • 2 żółtka
  • 45 g cukru
  • 260 ml mleka
  • ziarna z 1/2 laski wanilii
Żółtka i cukier ubijać ok. minuty mikresem. 
Do rondla wlać mleko i ziarna z wanilii. 
Dodać jaja z cukrem. 
Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż do zagotowania. 
Gorący sos przelać do sosjerki. 
Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger