Zainspirowana spacerami na łąki i pola oraz nowalijkami z ogródka postanowiłam wykorzystać jadalne rośliny i pierwsze warzywa do dzisiejszej focacci.
Użyłam mniszka lekarskiego, tasznika pospolitego, szczawiu, koniczyny, młodych listków buraków, niebieskich kwiatów przetacznika ożankowego, fiołków trójbarwnych, pokrzywy, szczypiorku, rzodkiewek i pomidorków koktajlowych.
Wszystkie te zdobycze idealnie zagrały z dobrze doprawionym kurczakiem.
Focaccia wyszła niezwykle delikatna i puszysta.
Polana oliwą i posypana solą smakuje wybornie!
Przypieczona na niej pokrzywa smakuje jak chipsy jarmużowe!
Zapraszam Was na ten rarytas naturą malowany.
Focaccia z jadalnymi roślinami i warzywami
(składniki na blachę o wymiarach 32x36)
mięso
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa Vegeta Natur do złocistego kurczaka
- olej do smażenia
Kurczaka pokroić w wąziutkie paseczki i drobniutką kosteczkę.
Przyprawić i podsmażyć.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
- 250 ml wody
- 390 g mąki pszennej T450
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- dodatki: jadalne rośliny, świeże warzywa
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrabiać ok, 6-8 min. ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyłożyć na naoliwiony 2 łyżkami oleju blat.
Uformować prostokąt i przełożyć na papier do pieczenia.
Ułożyć ramkę z kurczaka, w środku stworzyć artystyczny obraz z roślin, warzyw i kurczaka.
Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 35-40 min.
Gotową focaccię pokroić. Podawać z oliwą i solą.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz