Zazwyczaj pijemy mleko krowie, ale do koktajli sięgam po mleko roślinne.
Najbardziej lubię owsiane, dlatego też postanowiłam je przygotować.
Nie ma nic prostszego niż domowej roboty mleko owsiane.
Wystarczy solidny blender kielichowy.
Takie mleko można dowolnie przyprawić - nadadzą się kakao, cynamon czy różne syropy.
Mleka owsianego możecie używać zamiennie z krowim - do kawy, deserów, budyniu lub po prostu do picia :)
Domowe mleko owsiane (roślinne)
• 3/4 szkl. płatków owsianych górskich moczonych przez noc w wodzie
• 2 szkl. filtrowanej wody
• dodatki: mielony cynamon/kardamon, syrop klonowy/kokosowy/daktylowy
Płatki odsączamy i wrzucamy do blendera. Zalewamy filtrowaną wodą.
Blendujemy na najwyższych obrotach ok. 6-7 min.
Przelewamy mleko przez gazę (na gazie zostanie pulpa owsiana - można ją wykorzystać np. do batonów czy kulek mocy).
Teraz można doprawić mleko dodatkami lub pozostawić solo i przelać do szklanej butelki. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Witaj ;) czy można zrobić mleczko z płatek jęczmiennych?😀
OdpowiedzUsuń