Świeże warzywa, wędlinę czy sery zalewamy jajkiem z przyprawami.
To kanapka-siła, da nam energię na dłuuuuugi czas!
Smakuje zarówno tuż po przygotowaniu, jak i na zimno, dlatego śmiało można ją zabrać na wynos (np. na lunch do pracy).
Fritatta w kanapce
(składniki na 2 porcje)
- 2 kromki chleba
- 2 mniejsze jajka
- plaster wędliny
- ok. 1/2 papryki
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- kilka kostek sera feta
- świeży szczypiorek do posypania przed podaniem
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do pomidorów i mozarelli
- płaska łyżeczka masła klarowanego (do smażenia)
Jajka roztrzepać z przyprawą. Odstawić.
Paprykę, wędlinę, ser feta i pomidorki pokroić w kostkę.
Z kromek wyciąć środki.
Do ramki z chleba wrzucić pokrojone dodatki i ser.
Zalać rozmąconymi jajkami i smażyć (tylko z jednej strony) na maśle pod przykryciem na wolnym ogniu ok.15 min. (do całkowitego ścięcia jajka na wierzchu).
Przed podaniem posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz