20.02.2021

Babka "żyrafa"

 To niebanalne połączenie jasnego i ciemnego ciasta drożdżowego zaskoczy gości i domowników.

Delikatna i puszysta jak piórko chałka smakuje z dżemem, kremem czekoladowym albo z samym masłem.

Upiekłam ją w dedykowanej do chleba tostowego foremce.

Idealnie sięgnęła wierzchu blaszki, nie przywierając do niej.

Zapraszam na chałkę!

P.S.: Czy Wy też dostrzegacie ten znak zapytania w przekroju babki? :D
ciasto żyrafa
Babka drożdżowa dwukolorowa
(składniki na foremkę do chleba tostowego o wymiarach 11x20 cm)

Ciasto jasne
  • 15 g świeżych drożdży
  • 175 g mąki
  • 75 ml mleka
  • 1 całe jajko
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Drożdże rozpuścić w mleku - wlać do miski.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto robotem z hakiem przez ok. 7 min.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na podsypany mąką blat i podzielić na 6 równych wałeczków.

Ciasto ciemne
  • 15 g świeżych drożdży
  • 175 g mąki
  • 85 ml mleka
  • 1 całe jajko
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 g gorzkiego kakao
Drożdże rozpuścić w mleku - wlać do miski po jasnym cieście (nie trzeba jej myć).
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto robotem z hakiem przez ok. 7 min.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na podsypany mąką blat i podzielić na 6 równych wałeczków.

Wałeczki ciasta układać naprzemiennie w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremce.
Zamknąć foremkę.
W takiej foremce piekłam tę chałkę.
Jest wysoka i zamykana.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 55 min.

ciasto krówka

2 komentarze:

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger