To był bardzo ciekawy i całkowicie udany eksperyment!
Babkę piekłam w formie do babki gotowanej (z przykryciem), w piekarniku, w kąpieli wodnej.
Ale dużo "w", no ale tak właśnie było!
Babka jest soczysta i wilgotna.
Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i pod przykryciem bardziej się "uparowała" niż upiekła.
Długo zachowuje świeżość, a dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ma przepiękny żółciutki kolor.
Cytrynowa babka kukurydziana parzona
(składniki na formę do babki gotowanej o poj. 1.5 l)
- 4 jajka rozm. L
 - 160 g masła
 - 100 g cukru pudru
 - 1 szklanka mąki kukurydzianej
 - 1/2 szklanki mąki pszennej T450 lub mąki ziemniaczanej
 - skórka otarta z 1 cytryny
 - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny puch.
Dodawać po 1 jajku - po każdym miksować tylko do połączenia się składników.
Następnie dodać przesiane mąki, proszek i skórkę z cytryny.
Formę do babki gotowanej (z pokrywką) wysmarować masłem i obsypać mąką kukurydzianą.
Przelać ciasto i wstawić foremkę do garnka wypełnionego wrzątkiem (woda powinna sięgać do 1/2-3/4 wysokości foremki). 
Garnek z foremką wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 1h 35 min.
To jest tzw. pieczenie "w kąpieli wodnej".
Po upieczeniu studzić babkę na kratce.
Można polać ją lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz