30.03.2021

Babka kukurydziana parzona

To był bardzo ciekawy i całkowicie udany eksperyment!
Babkę piekłam w formie do babki gotowanej (z przykryciem), w piekarniku, w kąpieli wodnej.
Ale dużo "w", no ale tak właśnie było!

Babka jest soczysta i wilgotna.
Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i pod przykryciem bardziej się "uparowała" niż upiekła.
Długo zachowuje świeżość, a dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ma przepiękny żółciutki kolor.

babka kukurydziana

Cytrynowa babka kukurydziana parzona
(składniki na formę do babki gotowanej o poj. 1.5 l)
  • 4 jajka rozm. L
  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej T450 lub mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny puch.
Dodawać po 1 jajku - po każdym miksować tylko do połączenia się składników.
Następnie dodać przesiane mąki, proszek i skórkę z cytryny.
Formę do babki gotowanej (z pokrywką) wysmarować masłem i obsypać mąką kukurydzianą.
Przelać ciasto i wstawić foremkę do garnka wypełnionego wrzątkiem (woda powinna sięgać do 1/2-3/4 wysokości foremki). 
Garnek z foremką wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 1h 35 min.
To jest tzw. pieczenie "w kąpieli wodnej".

Po upieczeniu studzić babkę na kratce.
Można polać ją lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

babka cytrynowa

babka parzona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger