Idealny do kanapek, przekładania ciast, do naleśników, gofrów, dla maluchów zamiast słoiczka typu "Gerber", czy choćby na drugie śniadanie :)
Mus jabłkowo-dyniowy
Składniki:
- ok. 1,5-2 kg dynia
- 1 kg jabłek mieszanych słodko-kwaśnych (dałam 2 antonówki i 2 jonagold)
- 50 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu (pominęłam)
- 3 łyżki cukru (jeśli lubicie słodsze przetwory; pominęłam)
(z podanych składników wychodzi ok. 1 l musu)
Przygotowanie:
Dynię myjemy i kroimy na pół, wydrążamy pestki. Kroimy na ćwiartki.
Układamy na blaszce i pieczemy w temp. 180ºC. do miękkości (ok. 45-60 min.).
Dynia będzie gotowa, jak widelec łatwo będzie się w niej zatapiał.
Gdy dynia się piecze, zabieramy się za przygotowanie jabłek.
Myjemy je i osuszamy.
Stawiamy na palnik garnek, do którego wlewamy 50 ml wody i sok z cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia.
Obieramy 1 jabłko, szybko kroimy w drobną kostkę (żeby nie sczerniało) i wrzucamy do garnka. Przykrywamy pokrywką (ważne!).
Obieramy drugie, kroimy i wrzucamy do garnka. Mieszamy. I tak do ostatniego jabłka ;)
Po wrzuceniu ostatniego jabłka dusimy pod przykryciem mus jeszcze ok. 10 min.
Gdy dynia jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i oddzielamy miąższ od skóry.
Miąższ wrzucamy do uduszonych jabłek. Mieszamy i blendujemy.
Zagotowujemy mus i gorący przelewamy do wyparzonych, ciepłych słoików.
Od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Mus nie wymaga pasteryzacji, ale nie może leżeć zbyt długo (max. 2-3 tyg.)
Jeśli chcemy aby przetrwał dłużej, to napełnione słoiki musimy pasteryzować "na mokro" ok. 10-15 min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz