W tym roku przygotowałam nalewkę pomarańczowo-kawową zwaną "Francuska 44".
Delikatna, lekko cierpka w smaku, z intensywnym, kawowym aromatem.
Sezon na pomarańcze w pełni, skuście się na jej zrobienie.
Będzie ciekawą odmianą na karnawałowych imprezach :)
Nalewka "Francuska 44"
- 1 pomarańcza
- 44 ziarenka kawy
- 44 płaskie łyżeczki cukru
- 0,5 l wódki
W nacięcia wciskamy ziarna kawy.
Tak przygotowaną pomarańczę wrzucamy do słoika o pojemności min. 1 l.
Wsypujemy cukier i wlewamy wódkę.
Odstawiamy do lodówki na 44 dni, wstrząsając słoikiem co kilka dni (aby cukier się rozpuścił).
Po tym czasie wyjmujemy pomarańczę, przekrawamy ją na pół i wyciskamy sok.
Sok wlewamy do trunku. Całość przecedzamy przez gazę do butelki.
Zdrówka! ;)
w trakcie leżakowania
mam bardzo podobny przepis, z tym, że u mnie daje się 44 kostki cukru przez kolejne 44 dni;)
OdpowiedzUsuń