Mroźno i biało.
Wrzućcie kilka plasterków złocistego imbiru w słodkim syropie do ulubionej herbaty.
Szybko się rozgrzejecie po powrocie z dworu ;)
Kandyzowany imbir
- 250 g korzenia imbiru
- 400 g cukru
- 250 ml wody
Imbir obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą.
Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5-2h, aż syrop przybierze konsystencję ciekłego miodu.
Po wystudzeniu syrop jeszcze zgęstnieje, więc nie gotujcie zbyt długo.
Wystudzony imbir wraz z syropem przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.
Już czuję ten wspaniały aromat. Rozgrzewający pikantny imbir z cukrem na pewno warty spróbowania.
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam taki imbir, nie tylko do herbaty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam imbir w kazdej postaci .. mam male pytanie, czy zamiast cukru moge uzyc miodu ?? .. dziekuje ... Ala
OdpowiedzUsuńSzkoda używać miodu - podczas gotowania straci wszystkie swoje właściwości lecznicze i będzie miał taki sam efekt jak cukier.
Usuń