Przepis podstawowy postanowiłam wzbogacić mrożonymi jagodami.
Możecie w nie wkomponować Wasze ulubione dodatki (czekolada, marmolada, świeże owoce).
Zapraszam!
Muffinki z jagodami
(składniki na ok. 10-12 dużych muffinek)
Przygotuj 2 miski.
Jedna na składniki suche (większa), druga na składniki mokre (mniejsza).
Składniki suche:
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 90 g cukru
Mąkę z proszkiem i sodą przesiać przez sitko. Wsypać cukry i wymieszać. Odłożyć.
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 80 ml oleju rzepakowego
- 250 g maślanki/rzadkiego jogurtu naturalnego
- 30 ml mleka
Jajko roztrzepać w misce, dodać olej, maślankę/jogurt oraz mleko i wymieszać.
Do składników suchych wlać składniki mokre. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Przygotować blachę do muffinów.
Papilotki, bądź otwory w blaszce wysmarowane masłem i oprószone mąką, napełniać ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczenie:
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 40-45 min. (do suchego patyczka)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń