Ciężki, zbity, baaardzo sycący placek, który praktycznie nie rośnie.
Mąkę zastępują rozdrobnione wafelki i orzechy.
Więc jeśli macie gdzieś w szafce wafelki, które nie zachwycają już swoją chrupkością (oczywiście świeże też się nadadzą!), to czas je przerobić je na wafelkowca!
Nietypowy, wart upieczenia wypiek.
Wafelkowiec
(składniki na małą tortownicę, ok. 20 cm średnicy)
- 225 g pokruszonych wafelków waniliowych/czekoladowych
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub rodzynek/suszonej żurawiny (dałam pół na pół kokos i żurawinę, ok. 40 g łącznie)
- 1/2 szklanki posiekanych/zmielonych orzechów włoskich/laskowych/pekan (ok. 60 g)
- 90 g cukru
- 3 jajka M
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki.
Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem.
Pieczenie:
Pieczenie:
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 1-1,5 h
świetny pomysł! niespotykane ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę tego typu wypiek, zastanawiający
OdpowiedzUsuńJak zwiększyć proporcje do tortownicy 26 cm? Prosze o pomoc.
OdpowiedzUsuńJaga zrób o pół porcji więcej :) I daj 4 jajka. Pozdrawiam!
Usuń