Powstają soki, koktajle, desery czy sałatki owocowe.
Lekkie, a zarazem wilgotne ciasto jogurtowe to moja sezonowa propozycja.
Ciasto jest pyszne na drugi, a nawet trzeci dzień.
Bez użycia miksera! :)
Ciasto można również upiec w formie muffinek.
Jogurtowe ciasto z truskawkami i rabarbarem
(składniki na blachę ok. 29x24)
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 600 g jogurtu greckiego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 15-17 sztuk średniej wielkości truskawek
- 1 łodyga rabarbaru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć.
Rabarbar umyć, pokroić w plasterki i zasypać cukrem, aby puścił sok.
Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać np. rózgą kuchenną olej słonecznikowy, cukier, jajkany - do połączenia.
W dużej misce wymieszać np. rózgą kuchenną olej słonecznikowy, cukier, jajkany - do połączenia.
Dodać jogurt i wymieszać.
Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać.
Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.
Pieczenie:
Temperatura: 160ºC
Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
źródło: www.mojewypieki.com
Pyszne domowe ciasto, idealne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Wspaniałe ciacho! :)
OdpowiedzUsuń