Klasyk rodem z Włoch, gdzie często jest jadany na drugie śniadanie i popijany filiżanką espresso (mmmmm, pysznie!).
Przez wiele osób bardzo lubiany.
Robiłam go po raz pierwszy w życiu.
Smakował wyśmienicie.
Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 min.!
Deser możecie przygotować również w formie do ciasta lub w naczyniu żaroodpornym.
Pamiętajcie tylko - jeśli forma będzie duża, należy podwoić (lub nawet potroić) składniki.
(składniki na 4 pucharki o poj. 180 ml)
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone (schłodzone co najmniej 12 h w lodówce)
- 100 ml śmietanki UHT 30% (schłodzonej co najmniej 12 h w lodówce)
- 12 okrągłych biszkoptów
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 150 ml mocnej kawy (wystudzonej)
- 2 łyżki alkoholu (np. Amaretto czy rumu)
W szklanej, bądź metalowej misie ucieramy żółtka z cukrem nad parą wodną.
Proces trwa ok. 5-7 min. (póki cukier całkowicie się nie rozpuści).
Ubite żółtka odstawiamy na bok.
Do misy wlewamy śmietankę i serek mascarpone (tak, wszystko razem) i ubijamy na gładki krem.
Następnie dodajemy ubite żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników).
Do schłodzonej kawy wlewamy alkohol. Mieszamy.
Przygotowujemy pucharki.
Biszkopty dzielimy na mniejsze kawałki.
Na każdy pucharek przypada 3 biszkopty.
Na dno pucharków układamy nasączone w kawie z alkoholem kawałki biszkoptów.
Posypujemy je kakao.
Na to wykładamy ok. 2-3 łyżeczki kremu.
Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów.
Na to znowu kakao i ok. 2-3 łyżeczki kremu.
Ostatnią warstwę może stanowić już samo kakao.
Ja dodałam jeszcze jedną warstwę biszkoptów, oprószonych kakao.
Deser przed podaniem chłodzimy w lodówce przez min. 2 h.
Smacznego!
Przepis z opakowania po serku mascarpone (zmodyfikowany)
Tiramisu! Mam do niego ogromną słabość ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Nie ma lepszego deseru na upały:)
OdpowiedzUsuń