Szybka i bez użycia foremek.
Zagniatacie składniki, kształtujecie kulki, dociskacie widelcem i są!
Maślane, korzenne ciasteczka kakaowe z marcepanem :)
Bardzo aromatyczne i chrupiące. Będą Wam smakowały!
Możecie je oblać mleczną czekoladą, ja zostawiłam bez przybrania.
Ciasteczka kakaowo-marcepanowe
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 145 g mąki pszennej
- 10 g gorzkiego kakao
- 2 żółtka
- 50 g masy marcepanowej (najlepiej ją zamrozić i zetrzeć na tarce na dużych okach)
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy (można pominąć)
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
Wszystkie składniki umieścić w misce.
Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min. do lodówki, do schłodzenia.
Po upływie określonego czasu wyjąć ciasto, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia.
Spłaszczać widelcem (dzięki temu powstaną paski).
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 12-14 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz