6.02.2016

Wafle z galaretką

Przedstawiam Wam dzisiaj kolejny smak mojego dzieciństwa - andruty z galaretką.

Maślano-śmietankowy krem w połączeniu z ulubioną galaretką.

Smakują nie tylko najmłodszym.

Przepis możecie wykorzystać jako deser walentynkowy.

Po ozdobieniu białą czekoladą i odpowiednimi dodatkami (np. maczkiem cukrowym lub cukrowymi serduszkami) prezentują się naprawdę uroczo :)
Wafle z galaretką
  • 1 paczka wafli/andrutów suchych tzw. tortowych
  • 250 g masła/margaryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 galaretki w ulubionym smaku (użyłam wiśniowych)
  • szczypta barwnika spożywczego dla wzmocnienia koloru (można pominąć)
W rondelku rozpuścić margarynę.
Wsypać cukier i powoli podgrzewając całkowicie go rozpuścić.
Nadal podgrzewając wlać śmietanę - dokładnie wymieszać.
Ciągle podgrzewając wsypać galaretki. 
Dokładnie wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia.
Zagotować.

Gorącą masą przekładać wafle.
Przełożony wafel obciążyć (np. deską i książką) i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.

Dodatkowo
  • 4-5 kostek białej czekolady
  • maczek cukrowy
Wystudzony wafel porcjować wg upodobania.
Kanciki wafelków zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i maczać w maczku.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

2 komentarze:

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger