Był już klasyczny jabłecznik na kruchym cieście, szarlotka na biszkopcie, w słoiczkach oraz Wasz ulubiony "poduszkowiec" z połówkami jabłek.
Dzisiejszy wypiek to połączenie murzynka, prażonych jabłek z galaretką, karmelu oraz cieniutkiej warstwy śmietankowej.
Wersja wypaśna, a przy tym prosta i niedroga w przygotowaniu.
Jabłecznik de luxe (na murzynku)
(składniki na formę 27x17)
- 125 g masła
- 2/3 szkl. cukru
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1/4 szkl. mleka/wody
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawiamy z palnika.
Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczenie:
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 35-40 min.
Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.
Warstwa jabłkowa
- 5 dużych jabłek
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
- cukier (opcjonalnie)
Prażyć do częściowego rozpadu jabłek.
Do smażących się jabłek wsypać galaretkę.
Wyłączyć palnik, dokładnie wymieszać i gorącą masę wyłożyć na blat kakaowy i przykryć go od razu kolejnym.
Warstwa karmelowa i śmietankowa
- 1/2 puszki masy kajmakowej (puszka o wadze 400 g)
- 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
- 1 łyżeczka żelatyny
Śmietankę ubić, jedną łyżkę śmietanki wymieszać z żelatynę (czyli zahartować) i wlać do ubitej śmietanki.
Wierzch ciasta posmarować karmelem i wyłożyć masę śmietanową.
Wstawić do lodówki na min. 2 h.
koniecznie zrobię!
OdpowiedzUsuń