Moje chłopaki bardzo ją lubią.
Jest wilgotna, delikatna i sycąca.
Pyszna z kubkiem herbaty earl grey.
Babka cytrynowa
(składniki na keksówkę 26x12 cm)
1 szklanka = pojemność 250 ml
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 200 g miękkiego masła
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując.
Wlać sok z cytryny oraz skórkę.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Połączyć.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 45-50 min.
Studzić w formie.
Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz