Pasta na bazie imbiru, miodu i soku z cytryny.
Dodaję łyżeczkę do kubka z letnią wodą, herbaty albo wyjadam prosto ze słoiczka.
Pulpa świetnie też sprawdzi się jako przyprawa do zup (np. dyniowej) oraz sosów.
Gwarantuję porządne rozgrzanie po wypiciu naparu z dodatkiem tej pasty.
Warto mieć słoiczek choćby z połowy porcji!
Gooooorąco polecam!
Jest M O C! ;)
(składniki na ok. 230-250 ml pasty)
- 10 cm świeżego imbiru (ok. 120-150 g)
- sok z 3 cytryn
- 4 łyżki płynnego miodu
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz miód.
Całość blendujemy na gładką pastę i przekładamy do słoiczka.
Przechowujemy w lodówce.
Robię od lat coś podobnego! Idealne na jesień i zimę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! A jak długo można taką pastę przechowywać?
OdpowiedzUsuńSpokojnie do ok. 2 mcy.
Usuń