To staromodne cukierki podobne do krówek.
Występują w wersji z sezamem, makiem, śmietankowe czy kakaowe.
Makowe to mój ulubione!
Postanowiłam przenieść smak cukierków do ciasta.
Wypiek stanowi biszkopt z makiem przełożony kremem kajmakowym zwieńczony czekoladową polewą.
Zapraszam!
(składniki na formę 27x17)
Biszkopt
4 jajka (osobno żółtka i białka)
4 łyżki cukru (80 g)
4 łyżki mąki pszennej tortowej (60 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)
szczypta soli
2 płaskie łyżki suchego maku
Mąki przesiać. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciągle miksując dodawać po 1 łyżeczce cukru.
Gdy powstanie błyszcząca, gęsta masa dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Na koniec wsypać mąki oraz mak i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 25 min.
Ciasto wystudzić.
Przekroić na 2 blaty.
Krem toffee
150 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
Masło spienić (ubić na najwyższych obrotach miksera).
Łyżka po łyżce dodawać masę kajmakową.
Powstałym kremem przełożyć biszkopt.
Polewa czekoladowa
70 g czekolady deserowej
50 g masła
4 łyżki mleka
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polać wierzch ciasta.
Ciasto schłodzić min. 3-4h przed podaniem.
Fantastyczne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńMam w szafie masę kajmakową i od jakiegoś czasu zastanawiałam się co by tu z nią zrobić. Dzięki Twojemu postowi już wiem, jak ją dobrze wykorzystać.
OdpowiedzUsuńOj tak, iryski pamiętam z dzieciństwa. Też uwielbiałam makowe. Można je w ogóle teraz kupić, bo tak mi się zdaje, że nie widziałam ich wieki całe ?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pięknie, na pewno spróbuję z racji sentymentu do smaku;) A polewa wygląda wybornie..mniam
Jakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuń27x17 - wszystko jest w przepisie :)
Usuń