Na kruchym cieście, na krakersach, królewskie, japońskie, gotowane.
Sama też na pewno jakiś przygotuję.
Wszystkim nam przyda się zatem aromatyczna przyprawa do sernika.
Na bazie skórek cytrusowych, kardamonu, imbiru i wanilii.
Znakomicie podkreśli smak sera - nie będzie mdły i bez wyrazu.
Przygotujcie ją już dziś, aby nabrała charakteru do momentu użycia :)
Przyprawa do sernika
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z 1 mandarynki
- skórka otarta z 2 dużych cytryn
- 1 laska wanilii
- 2/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/5 łyżeczki mielonego imbiru
Zesterem lub na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę.
Wanilię rozciąć i wydrążyć nasionka.
Nie wyrzucać pozostałej osłonki!
Do miski wsypać cukier, skórki, nasionka wanilii wraz z laską, kardamon i imbir.
Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nienagrzanego piekarnika na całą noc (aby skórki się ususzyły).
Następnego dnia wsypać całość do słoiczka.
Przyprawa jest od razu gotowa do użycia, jednak po ok. 2 tyg. nabierze większego aromatu.
Stosowanie: na 1 kg twarogu używać 1 czubatą łyżeczkę przyprawy.
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam Gin! :)
Usuń