Najczęściej słyszę argument "Ach, nie mam maszynki do mielenia", a jak już macie, to jest to dla Was dosyć czasochłonne, a w całym ferworze przygotowań każda minuta jest cenna ;)
Wzięłam się na sposób i od kilku lat przygotowuję w domu masę z mielonego maku (zdjęcia poniżej).
Przygotujecie ją naprawdę ekspresowo, a gwarantuję, że smakiem nie odbiega od tej mielonej w maszynce.
No i oczywiście macie pewność, że znajdą się w niej najlepsze składniki, takie które lubicie.
Bez cukru i ulepszaczy :)
Masa z maku mielonego
(z przepisu uzyskamy ok. 350 g gotowej masy makowej, najczęściej przygotowuję od razu podwójną porcję)
- 200 g maku mielonego
- 210 ml mleka lub wody (masa na mleku jest bardziej kremowa, dla mnie smaczniejsza)
- 50 g rodzynków
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g grubo posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, migdałów, pekan)
- 3-4 łyżki miodu (użyłam Miodu Sufletu Pomarańcza)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropli aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka masła
- 1-2 białka - dodajemy do masy tuż przed zamiarem upieczenia wypieku
Mak wsypujemy do garnka z wrzącym mlekiem/wodą.
Niemal natychmiast mak wsiąknie mleko/wodę.
Dodajemy masło i miód, mieszamy.
Dodajemy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy i mieszamy do połączenia się składników.
Zestawiamy z palnika. Studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno białka - dzięki nim mak nie będzie się rozpadał, kruszył ani odstawał od ciasta.
Delikatnie mieszamy.
Masa jest gotowa do przekładania makowców, strucli, bułeczek, babeczek, i innych :)
-------------------------------------------------------------------------------------------
(przykłady maku mielonego; zdjęcia z Sieci)
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńCzy te masę można wykorzystać do przełożenia ciasta biszkoptowego jak tortu?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, ma surowe białka, jest do zapiekania.
Usuń