20.01.2022

Biały makowiec

Inspiracją do mojego białego makowca było ciasto z bloga Kasi Guzik, jednak dokonałam w nim kilku modyfikacji.

Biały mak kupiłam z myślą o rogalach marcińskich, ale nie udało mi się znaleźć czasu na ich przygotowanie.

Mak wykorzystałam do tej przepysznej rolady.

Ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne.

Długo zachowuje świeżość. Śmiało można go zamrozić, a po rozmrożeniu będzie tak samo pyszny.

Makowiec polany lukrem pomarańczowym to niebo w gębie!

biały makowiec

Biały makowiec z pomarańczowym lukrem
(składniki na 2 strudle)

Ciasto półkruche
40g drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki śmietany 18%
160g roztopionego masła
440g mąki pszennej T450
2 duże jajka
2 żółtka

Drożdże wrzucić do misy robota planetarnego i zasypać cukrem.
Odczekać aż się rozpuszczą.
Dorzucić pozostałe składniki, założyć hak i wyrabiać ciasto ok. 4-5min.
Ciasto pozostawić w misie do podwojenia objętości.
Na czas wyrastania należy przykryć misę zwilżoną ściereczką, aby ciasto się nie zeschło.

Masa makowa
500g białego maku
150g płynnego miodu
100g mielonych migdałów
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
2 białka
0.5l wody
0.5l mleka

Mak wsypać do garnka i zalać wrzątkiem.
Odstawić na 30min.
Następnie odlać wodę i zalać wrzącym mlekiem.
Ponownie odczekać 30min.
Sparzony mak porządnie odsączyć na sicie i zmielić go trzykrotnie.
Białka ubić na sztywno.
Do zmielonego maku dodać miód, mielone migdały, cukier puder, śmietanę i białka.
Całość dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na prostokąt (o grubości ok. 1cm).
Masę makową podzielić na pół i wyłożyć na płaty ciasta.
Zawinąć 2 rulony.
Pozostawić do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 30-40min.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45min. w temp. 180°C.

Wystudzone makowce warto polać lukrem pomarańczowym:

1 szklanka cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
Cukier puder wsypać do miski, wlać sok i dobrze wymieszać rózgą kuchenną.

makowiec biały mak

Przepis zmodyfikowany pochodzi stąd: http://gotujebolubie.pl/przepis/makowiec-z-bialym-makiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger