To bardzo proste danie można urozmaicić na wiele sposobów.
Najważniejsze to pokroić ziemniaki w jak najcieńsze plasterki.
Najprościej będzie użyć malaksera lub mandoliny.
Podaję wersję podstawową, ale można ją wzbogacić o różne dodatki:
- szpinak, boczek, drobno pokrojone warzywa, pieczarki, cebulkę
Gratin, czyli zapiekanka, może być daniem samym w sobie, a może też stanowić dodatek do mięsa czy ryby.
Polecam! Ziemniaczki w tej wersji są przepyszne!
Gratin - zapiekanka ziemniaczana
(składniki na formę 28x12 cm)
- ok. 1,2 kg ziemniaków (używam żółtej odmiany)
- 330 ml śmietanki 30%
- 100 g sera pleśniowego typu Lazur
- 2 ząbki czosnku
- 1/5 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g startego na dużych okach żółtego sera (Gouda, Cheddar lub mix)
Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić pokruszony ser.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się sera.
Dodać pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku, wymieszać.
Odstawić.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Wrzucić do miski i posolić.
Ziemniaki zalać sosem, wrzucić tarty ser, przemieszać i całość przełożyć do foremki.
Piec 90-100 min. w temp. 180ºC
(jeśli zapiekanka będzie się z góry mocno przypiekać, trzeba ją przykryć folią aluminiową)
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać ok. 8-10 min. przed podaniem.
Wierzch warto posypać świeżą natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz