2.02.2022

Gratin - zapiekanka ziemniaczana

To bardzo proste danie można urozmaicić na wiele sposobów.

Najważniejsze to pokroić ziemniaki w jak najcieńsze plasterki.

Najprościej będzie użyć malaksera lub mandoliny.

Podaję wersję podstawową, ale można ją wzbogacić o różne dodatki:

- szpinak, boczek, drobno pokrojone warzywa, pieczarki, cebulkę

Gratin, czyli zapiekanka, może być daniem samym w sobie, a może też stanowić dodatek do mięsa czy ryby.

Polecam! Ziemniaczki w tej wersji są przepyszne!

gratin zapiekanka ziemniaczana
Gratin - zapiekanka ziemniaczana
(składniki na formę 28x12 cm)
  • ok. 1,2 kg ziemniaków (używam żółtej odmiany)
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g startego na dużych okach żółtego sera (Gouda, Cheddar lub mix)
Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić pokruszony ser.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się sera.
Dodać pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku, wymieszać.
Odstawić.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Wrzucić do miski i posolić.
Ziemniaki zalać sosem, wrzucić tarty ser, przemieszać i całość przełożyć do foremki.

Piec 90-100 min. w temp. 180ºC
(jeśli zapiekanka będzie się z góry mocno przypiekać, trzeba ją przykryć folią aluminiową)

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać ok. 8-10 min. przed podaniem.
Wierzch warto posypać świeżą natką.

gratin zapiekanka ziemniaczana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger