Tradycyjny "Battenberg Cake" to w Anglii jeden z klasyków do popołudniowej herbaty. Deser został stworzony na cześć małżeństwa wnuczki królowej Wiktorii z księciem Louisem z Battenberg. Struktura ciasta, tworząca 4 kwadraciki, ma dwie historie. Jedno źródło mówi, że oznacza ona czterech książąt z Battenberg. Druga podaje, że jest symbolem dwóch małżeństw (dwóch braci z dwiema siostrami) - wspomnianego Louisa oraz jego brata Henry'ego z księżniczkami angielskimi. Klasyczne ciasto Battenberg jest różowo-żółte, przełożone dżemem morelowym i otoczone marcepanem. Obecnie można natknąć się w Sieci na wiele różnych wersji tego wypieku. Mój przepis zaczerpnięty jest z książki Mary Berry “Baking Bible”. Ciasto jest delikatne i puszyste, dosyć wilgotne, przepełnione aromatem zmielonych migdałów. Deser po przekrojeniu ukazuje dwukolorową "szachownicę", która pięknie się prezentuje na talerzu.
źródło pomysłu: thedaringkitchen
http://thedaringkitchen.com/recipe/going-batty-jubilee
Brak słów, naprawdę... Po prostu przepiękne !
OdpowiedzUsuń