Delikatna, puszysta i mocno pachnąca cytrusami.
Zamiast skórki cytryny możecie użyć skórki pomarańczy.
A jeśli nie macie czekoladowych dropsów, zastąpcie je pokrojoną w kawałki gorzką czekoladą.
Babka cytrynowa z czekoladą
(składniki na keksówkę 25x11)
Uwaga!
Na formę z kominkiem (średnica ok. 22,5 cm, wys. 10 cm) należy podwoić składniki.
- 120 g roztopionego masła
- 130 g cukru pudru
- 130 g mąki pszennej
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 łyżka oleju
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 50 g dropsów czekoladowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce dodawać do nich cukier puder.
Ciągle miksując dodawać po 1 żółtku.
Nadal miksując wlać wąską stróżką masło i olej.
Do ciasta dodać przesiane mąki z sodą oraz resztę składników.
Delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, bądź wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę można piec również w formie z kominkiem.
mniam mniam mniam musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń