Nie zawierają cukru ani tłuszczu.
Słodzimy je dodatkiem suszonych owoców.
Są naprawdę bardzo sycące.
Można je mrozić lub przechowywać do 7 dni w lodówce.
Także kiedy zaśpimy do szkoły czy pracy, porywamy jednego batona do kieszeni i zaspokajamy głód w drodze.
(składniki na blaszkę 22x22 cm)
- 230 g daktyli*
- 260 ml wody
- 65 g płatków owsianych górskich
- 50 g nasion słonecznika**
- 50 g pestek dyni**
- 100 g siemienia lnianego (dałam złote)
- 30 g suszonych żurawin**
- 15 g płatków kukurydzianych
- 15 g nasion chia**
- 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
* jeśli nie macie tyle daktyli, to po zrobieniu papki z ilości, którą macie, możecie uzupełnić wagę np. suszonymi śliwkami, morelami albo figami.
** wszystkie z tych składników możecie zamienić na to, co akurat macie w spiżarni.
Mogą to być np. posiekane orzechy (włoskie, laskowe, migdały, nerkowca, pekan, brazylijskie) lub inne nasiona (babka płesznik, sezam), lub inne suszone owoce (żurawina, jagody goji, miechunka).
Daktyle pokroić na plasterki, wrzucić do rondelka i zalać wodą.
Wsypać cynamon, gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się daktyli.
Powstanie papka.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę.
Wyrównać i wcisnąć w dno.
Pieczenie
Uwielbiam takie zdrowe łakocie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pychota! Nie lubię na ogół czekolady więc zastąpiłam czekoladę twarogiem sypkim mlekovity i wyszło cudnie, Polcem!
OdpowiedzUsuń