25.01.2017

Krakersiak

Krakersiak
Ciasto na słonych krakersach z dodatkiem solonych orzeszków ziemnych.
Baaaaaaaaaardzo słodkie i baaaaaaaaaaardzo kaloryczne.
Wystarczy mały kawałeczek, a chęć na "coś słodkiego" zostaje zaspokojona na dłuuuugo ;)

Ciasto nie wymaga pieczenia, przygotowuje się je bardzo szybko, jednak wymaga leżakowania w lodówce do porządnego schłodzenia się i delikatnego zmięknięcia ciastek.

Polecam - to iście karnawałowe ciacho!
Krakersiak
(składniki na formę ok. 30x19)
  • 1,5 paczki krakersów (paczka o wadze 175 g)
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 utrwalacze do śmietany (tzw. śmietan-fix; można pominąć, ale będzie się gorzej kroić)
  • polewa: 50 g gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki + 30 g masła
  • 2 garści posiekanych nożem orzeszków ziemnych solonych
Masło ubić na jasną, puszystą masę.
Ciągle ubijając, łyżka po łyżce dodawać masę kajmakową. Odstawić.
Śmietankę ubić z utrwalaczami i odstawić.
Warstwę krakersów ułożyć w blaszce.
Na nie wyłożyć cały krem kajmakowy.
Na krem układamy kolejną warstwę krakersów.
Następnie wykładamy bitą śmietanę, a na nią ostatnią warstwę krakersów.

Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondelku i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polać ciasto. Posypać orzeszkami.
Wstawić do lodówki na całą noc.

10.01.2017

Drożdżowiec z Nutellą i cynamonem

Drożdżowiec z Nutellą i cynamonem
Zimowa wersja drożdżowca - ze słodkim kremem czekoladowo-orzechowym i cynamonowo-cukrową posypką.
To hit pochmurnych, chłodnych dni.

Z ciasta można śmiało odrywać bułeczki, które sprawdzą się w formie drugiego śniadania albo jako przekąska w podróży.

Ciasto jest puszyste, delikatne, nie robi się "gliniaste".

Polecam baaaaaaaaaardzo!
Drożdżowe bułeczki z Nutellą i cynamonem
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 24 cm)
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 235 ml letniego mleka
  • 100 ml wody w temp. pokojowej
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 6 łyżek Nutelli
  • 1/4 szkl. cukru wymieszana z 1 łyżeczką cynamonu - na posypkę
  • 50 g roztopionego masła
Z 50 ml mleka, drożdży, 10g cukru i 10g mąki zrobić rozczyn.
Pozostałe składniki, poza masłem, wrzucić do miski i dodać pracujący rozczyn.
Wyrabiać ciasto ok. 12-15 min., a gdy zacznie robić się elastyczne, dodać masło.
Gotowe ciasto pozostawić w misce przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować.
Rozsmarować Nutellę, zwinąć w rulon i podzielić na równe kawałki.
Każdy z kawałków wkładać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i od razu smarować go masłem.
Gdy wsadzimy ostatni kawałek, całość posypujemy cukrem cynamonowym.
Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 35-45 min.

Upieczone ciasto studzić na kratce lub zdjąć chociaż obręcz tortownicy.

5.01.2017

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki
Kruchutkie, cytrynowe ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej, nadającej im specyficznej struktury.

To pierwsze ciastka z maszynki, który raczyły się wycisnąć...

Prób było kilka i już wiem w czym tkwi problem!
W choince, tak, w choince...
Uparcie próbowałam wycisnąć akurat ten kształt, a on za nic nie chciał wyjść.

Nie można też takich ciastek piec na papierze do pieczenia - również nie wyjdą z tuby.

Blachę smarujemy tylko masłem i bezpośrednio na nie wyciskamy ciastka.

Zapraszam!
Cytrynowe ciastka z maszynki
(składniki na ok. 32 sztuki)
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 55 g mąki kukurydzianej
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 żółtko
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem.
Dodać żółtko i szybko zmiksować.
Dodać resztę składników i miksować na wolnych obrotach do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto włożyć do szprycy.
Wyciskać ciasta na blachę wysmarowaną wyłącznie masłem.

Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 8-10 min. (do zezłocenia)

Ciastka studzić na kratce.
Copyright © 2016 My Caprice , Blogger