26.08.2015

Sernik z chałwą

Sernik z chałwą
Sernik chodził za mną już od dawna.
W końcu udało mi się kupić wiaderko Mojego Ulubionego wieluńskiego sera.
Jednak ciągle nie mogłam zdecydować się na dodatki.
Ciast i deserów z owocami mam chwilowo po uszy.
Chciałam orzechy nerkowca albo pistacje, ale Połówek nie przepada za nimi w cieście.

Wybór padł na chałwę.

I o dziwo, jej dodatek wcale nie sprawia, że ciasto jest za słodkie.

Polecam. Świetnie się kroi, a chałwa przyjemnie chrupie :)

(już widzę ten sernik na tegorocznym stole wigilijnym!!)
Sernik z chałwą
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 24 cm)

Składniki na spód:
  • 150 g ciastek typu markizy (wraz z nadzieniem)
  • 50 g masła, roztopionego
Ciasteczka wraz z masłem umieścić w misie blendera.
Zemleć na mokry piasek.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód).
Wysypać masę ciasteczkową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.

Składniki na masę serową:
  • 1000 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dodałam serek twarożkowo-sernikowy Mój Ulubiony)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokrojonej w kostkę (1x1 cm)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera.
Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.
Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej.
Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną.
Na wyższej półce położyć formę z sernikiem.

Pieczenie:

Temp.:  170ºC

Czas: około 70-75 min.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.

Polewa chałwowa:
  • 100 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka.
Dodać kremówkę i wymieszać.
Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała i chałwa się rozpuściła.
Cały czas mieszać, by polewa się nie przypaliła.
Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
Polewę wylać na wystudzony sernik.
Źródło: www.mojewypieki.com
Przepis zmodyfikowany.

18.08.2015

Kostka toffi

Kostka toffi
Trochę się ochłodziło.
Można odpalić piekarnik, żeby jednak podnieść sobie trochę temperaturę w mieszkaniu :D

Dzisiaj zamulacz. 
Bardzo, bardzo słodki i bardzo, bardzo kaloryczny.
Kostka toffi

Biszkopt
(Składniki na tortownicę 25 cm albo blachę 28x23 cm)

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru (165 g)
  • 2/3 szkl. mąki tortowej (90 g)
  • 1/3 szkl. gorzkiego kakao (40 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne! Nie wszystko na raz!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.

Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesianą mąkę i kakao (lub pomijamy kakao i zamieniamy na mąkę ziemniaczaną jeśli robimy biały biszkopt), i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

Forma:
Wykładamy formę papierem do pieczenia (polecam papier firmy Jan Niezbędny - papier nie rozmaka się) lub smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb!).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie: 
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC.
Pieczemy przez ok. 35-45 min., aż skorupka z wierzchu będzie twarda.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu:
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy
(podkładałam drewnianą deskę/ręcznik albo opuszczam na dywan).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ten krok można pominąć, jeśli się boicie.
Ale wtedy należy zostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

Nasączanie: 
Biszkopt przekrój na 2 równe blaty.
Każdy z blatów nasączyć po 60 ml rumu/wódki/herbaty czarnej/wody z cytryną - co kto woli.

Krem:
  • 50 g masy kajmakowej (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (mocno schłodzone)
  • 100 ml śmietanki UHT 30%-36% (mocno schłodzonej)
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ubijamy na gładką masę.

Dodatkowo:
  • ok. 300 g masy kajmakowej (to co zostało po odjęciu części do kremu)
  • płatki białej czekolady
Naponczowany spód smarujemy ok. 200 g masy kajmakowej.
Na to wykładamy krem. Przykrywamy drugim, naponczowanym blatem.
Wierzch smarujemy pozostałą masą kajmakową.
Posypujemy płatkami czekoladowymi.
Wstawiamy do schłodzenia na min. 4-5h.

6.08.2015

Tarta z kremem malinowym

Tarta z kremem malinowym
Sierpień rozpoczynam malinowo.

Pyszna tarta z kremem malinowym na spodzie z ciastek typu Oreo.

Bez pieczenia, bo chyba nikt nie ma ochoty włączać piekarnika w te egipskie upały ;)
Tarta z kremem malinowym
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 18cm)

Spód:
  • 150 g ciastek typu Oreo wraz z kremem (użyłam całej paczki ciastek Orito)
  • 25 g masła (roztopionego)
Składniki umieścić w blenderze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Wyłożyć do tortownicy, wyrównać i schłodzić.

Krem malinowy:
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 300 ml śmietanki UHT 36% (mocno schłodzonej)
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.
W garnuszku umieścić maliny oraz cukier. 
Gotować do rozpadnięcia się malin. 
Schłodzić i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Do puree malinowego wlać żelatynę - dokładnie wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. 
Do puree dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki. Dobrze wymieszać.
Wlać resztę śmietany do puree malinowego. Połączyć.
Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. 
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.

Dodatkowo (do dekoracji):
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej



Źródło: Moje Wypieki i desery D.Świątkowska
Copyright © 2016 My Caprice , Blogger