31.03.2020

Sernik pistacjowy z malinami

To mój sernikowy hit!

Połączenie pistacji i malin to totalny kosmos!

Wyrazisty, kremowy sernik, a w nim zatopione kwaskowate owoce.
Wierzch zwieńczony dżemem malinowym i siekanymi pistacjami.

Coś pysznego!

Myślę, że tym sernikiem podbijecie kubki smakowe gości.
Nie tylko w Wielkanoc :)

sernik pistacje przepis
Sernik pistacjowy z malinami
(składniki na tortownicę o średnicy 19 cm)
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka (użyłam Mój Ulubiony)
  • 100 g masła pistacjowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka zagęszczonego słodzonego waniliowego (w tubce)
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g budyniu śmietankowego (proszek)
  • ok. 10-15 szt. herbatników lub okrągłych biszkoptów
  • 150 g mrożonych malin
  • 50 g niesolonych posiekanych pistacji
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej herbatniki lub biszkopty.
Twaróg, masło pistacjowe, śmietankę, mleko zagęszczone, cukier, jajka i budyń umieścić w misie i zmiksować na najniższych obrotach na gładką masę (ale nie spulchniać zbytnio).
Masę serową wlać na ułożone ciastka.
Wrzucić mrożone maliny (dociskając je).

Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: 70-75 min.

Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu posmarować wierzch dżemem malinowym i ozdobić posiekanymi pistacjami.
Przechowywać w lodówce.

sernik z malinami przepis

1 komentarz:

  1. Miałam okazję rozkoszować się tym sernikiem. Niebo w gębie �� warto umilić sobie życie takimi smakami. Pozdrawiam. Alicja

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger