21.11.2020

Piernik "wypoczywający"

Mam dla Was alternatywę dla piernika staropolskiego.

Jeszcze bardziej aromatyczną i szlachetną.

Piernik wypełniony jest bakaliami, a w składzie ma mąkę żytnią (lub pszenną pełnoziarnistą) dzięki czemu zyskuje dodatkowych walorów smakowych.

Do przygotowania polewy użyłam nalewki "Orzech w czekoladzie" i to był strzał w 10!

Piernik jest GENIALNY!!

Warto zauważyć, że nie leżakuje on tak długo, jak piernik staropolski, jednak trzeba go upiec na tydzień przed podaniem.

P.S: mąka żytnia nadaje piernikowy kwaskowaty (charakterystyczny dla chleba żytniego) posmak. Jeśli nie przepadacie za tym, zamieńcie mąkę całkowicie na pszenną.

piernik świąteczny
Piernik 'wypoczywający'
(na blachę 36x25 lub 2x keksówkę 24x10cm)
  • 700 g mąki pszennej T450
  • 300 g mąki żytniej chlebowej T720 lub pszennej pełnoziarnistej
  • 500 ml miodu
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 25 g sody oczyszczonej
  • 2 paczki przyprawy do piernika
  • 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczy, żurawina, płatki migdałów - te które lubicie najbardziej)
W garnku, na bardzo wolnym ogniu rozpuścić miód, masło, cukier i 200 ml mleka. 
Proces ten trwał u mnie ok. 45 min. Po rozpuszczeniu przestudzić. 
W pozostałych 50 ml mleka rozpuścić sodę. 
W sporej misie lekko roztrzepać jajka, dodać mleko z sodą oraz przestudzoną mieszankę miodową.
Zmiksować do połączenia się składników. 
Następnie dodać przesianą mąkę pszenną T450 oraz pełnoziarnistą (tej nie przesiewamy), przyprawę do piernika i bakalie. Zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto piernikowe przełożyć do szklanej miski, przykryć i schować w chłodne miejsce (lodówka, balkon). Ciasto ma leżakować 2-3 dni.
Piernik piec 7-10 dni przed podaniem.
2-3h przed pieczeniem wyjąć ciasto z chłodnego miejsca.

Sposób pieczenia I 
Ciasto podzielić na 3-4 równe części (w zależności ile chcecie mieć warstw).
Każdy placek wałkować na grubość 1-1,5 cm.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec osobno placki.

Pieczenie (przy sposobie I)
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 35-40 min./1 placek (aż ładnie wyrośnie i się zarumieni)

Sposób pieczenia II
Ciasto podzielić na 2 równe części, zrobić wałek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki (24x10cm).

Pieczenie (przy sposobie II)
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 1h 30min. (do suchego patyczka)

Upieczone ciasto chwilę studzić w formie (ok. 5-10 min.).
Jeszcze ciepłe pokroić na równe blaty.

Ponadto
  • 1 kg powideł śliwkowych
Przestudzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi.
Wierzch przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć piernik (np. książkami) aby skruszał.
Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce.
Po skruszeniu można polać piernik czekoladą, lukrem lub ozdobić marcepanem.

Polewa czekoladowa z %
  • 200 g czekolady (100 g gorzkiej + 100 g mlecznej)
  • 60 ml nalewki "Orzech w czekoladzie"
Czekoladę wraz z nalewką rozpuścić w kąpieli wodnej i polewać piernik.
Wierzch można posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, bądź pokruszonymi orzechami.

Piernik podzielić na 3 mniejsze (w przypadku pieczenia osobnych blatów).
Zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w chłodnym miejscu.

Bez obaw, piernik naprawdę długo zatrzymuje swoją świeżość.
Właściwie najlepszy jest na Sylwestra ;)

piernik wypoczywający

Przepis pochodzi z książki: "Nowa Kuchnia Śląska" Słomczyńska O., Sochacka S. - zmodyfikowany i poprawiony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger